ГоловнаСтаттіРемонт ноутбука: обираємо оперативну пам’ять

Ремонт ноутбука: обираємо оперативну пам’ять

Оперативная память, ОЗУ, RAM, ремонт ноутбука DDR, DDR2, DDR3, DDR4

Оперативна пам’ять, або в простолюдді «оперативка» – це один з найважливіших компонентів комп’ютера, від якого безпосередньо залежить його швидкодія. Вона є свого роду робочою областю процессора системи, в якій зберігається тимчасова інформація, яка дозволяє комп’ютеру швидко і коректно реагувати на швидку зміну умов різних програм та додатків. Всі дані, що містяться в ОЗП (оперативний запам’ятовуючий пристрій), знаходяться доти, поки не надійде наступна інформація або поки комп’ютер не буде вимкнений. Саме обсяг, і швидкість прийому-передачі інформації є ключовими факторами у виборі даного компонента системи.

Для того щоб зрозуміти, як правильно вибрати оперативну пам’ять, необхідно враховувати тип і модель процесора та материнської плати ПК. Фізичний модуль оперативної пам’яті встановлюється безпосередньо на материнську плату, яка може підтримувати тільки певні типи ОЗУ. З цього випливає, що між оперативною пам’яттю, процесором і материнською платою існує постійний взаємозв’язок, і невідповідність одного з компонентів іншому порушується правильне функціонування всієї системи. І якщо з системною платою і процесором все зрозуміло – комп’ютер просто-напросто не запуститися з невідповідним платі процесором, то RAM-пам’ять в більшості випадків буде працювати, однак при проблемах із сумісністю буде спостерігатися неприємна картина, що виявляється в неприродно повільній роботі комп’ютера.

Для того щоб не допустити помилки, необхідно в першу чергу відвідати офіційний сайт виробника материнської плати, і дізнатися який тип пам’яті підтримується. Далі треба розібратися з технічними характеристиками ОЗП, щоб розуміти як підібрати ідеально підходящу системі пам’ять.

Форм-фактор оперативної пам’яті

Варто відмітити, що оперативна пам’ять ПК і ноутбука абсолютно однакові за технічними характеристиками і все нищесказане підходить як для комп’ютера, так і для ноутбука. Різний у них тільки форм-фактор, тож розглянемо їх:

DIMM – даний тип оперативної пам’яті використовується в персональних комп’ютерах.

SO-DIMM – цей тип призначений для моноблоків і ноутбуків. За своїми характеристиками вони такі ж, як і DIMM, тільки вдвічі менше за розміром.

FB-DIMM – це спеціальний тип оперативної пам’яті з підвищеною надійністю роботи і підтримкою буферизації. Така пам’ять використовується в серверах.

Оперативная память, ОЗУ, RAM, ремонт ноутбука, SO-DIMM, DDR2, DDR3, DDR4

Тип оперативної пам’яті

На сьогоднішній день, найбільш затребуваним типом пам’яті є DDR-модулі. Вони розрізняються за наступними технічними параметрами:

  • DDR SDRAM – вже морально застарілий тип пам’яті. Має невелику тактову частоту в 400 МГц.
  • DDR2 – досить вдале рішення, яке використовувалося досить довгий час. Має з двох сторін по 120 контактів, знижений, у порівнянні з DDR SDRAM, енергоспоживання в 1,8 В, а також підвищену до 1066 МГц тактову частоту. На даний момент практично не використовується в сучасних системних платах.
  • DDR3 – сучасний тип оперативної пам’яті. При зниженій, в порівнянні з попередніми поколіннями, ціною, має набагато кращі показники: енергоспоживання 1,5 В, тактова частота до 2400 МГц.
  • DDR4 – революційний крок у розвитку. Введена в продаж з 2015 року. Має поліпшені показники по всіх параметрах. Для DDR4 характерна частота від 17000 до 22400 Мгц. Максимальний об’єм сягає цілих 128 Гб!!!

Оперативная память, ОЗУ, RAM, ремонт ноутбука, SO-DIMM, DDR2, DDR3, DDR4

Об’єм оперативної пам’яті

Це та кількість інформації, яке може одночасно містити в собі ОЗП. З цього випливає, що чим його більше – тим краще. Однак необхідно визначитися з типом виконуваної роботи на комп’ютері, якщо це офісний комп’ютер, то обсягу в 2 Гб буде достатньо, а от ігровий комп’ютер з потужним процесором і відеокартою вимагає від 4 Гб обсягу ОЗП. Також слід пам’ятати, що обсяг ОЗП понад 3 Гб буде розпізнаний і задіяний тільки 64-розрядною операційною системою.

Оперативная память, ОЗУ, RAM, ремонт ноутбука, SO-DIMM, DDR2, DDR3, DDR4

Тактова частота

Один з основних параметрів ОЗП, від його величини безпосередньо залежить швидкість обміну даними з процесором і чим вище частота, тим буде швидше швидкодія. Тактова частота ОЗП не повинна перевищувати цей самий показник в материнській платі, якщо буде інакше, то система може видавати збої. Наприклад: модуль оперативної пам’яті DDR3-1600 МГц, вставлений в слот системної плати DDR3-1333 МГц, працюватиме саме на тактовій частоті материнської плати, при цьому стабільність роботи не гарантовано. Також існує поняття як пропускна здатність ОЗП, яка безпосередньо залежить від частоти оперативної пам’яті та її співвідношення з пропускною здатністю процесора, що впливає на загальну швидкодію всієї системи. В ідеалі, сума пропускної здатності ОЗП повинна збігатися з такою процесора. На прикладі це виглядає наступним чином: для процесора з пропускною здатністю в 10 600 Mb / s, рекомендується встановлювати два модулі пам’яті з пропускною здатністю 5 300 Mb / s, які в сумі утворюють пропускну спроможність процесора.

Таймінги

Тимчасові затримки ОЗП, які вказуються у вигляді послідовних цифр, наприклад 5-5-5, кожна з яких відповідає за свій параметр:

  • CAS Latency – час робочого циклу;
  • RAS to CAS Delay – час повного доступу;
  • RAS Precharge Time – час попереднього заряду.

Від цих показників залежить швидкість роботи ОЗП, і чим вони нижче, тим краще. Однак з підвищенням тактової частоти ОЗП підвищуються її таймінги, а з пониженням таймінгів підвищується вартість оперативної пам’яті, тому слід виходити з допустимого бюджету при виборі оперативної пам’яті

Напруга ОЗП – показник, що визначає споживану енергію для нормальної роботи ОЗП, а відповідно теплове виділення. Стандартним показником для DDR3 є 1,5 В, але оверклокерські моделі ОЗП можуть мати підвищене споживання і відповідно підвищене тепловиділення, через що такі модулі мають радіаторні пластини. Напругою живлення можна безпосередньо управляти з BIOS, але цього не варто робити, так як модуль ОЗП може вийти з ладу, якщо той не пристосований до таких маніпуляцій.

Виробники ОЗП

При покупці, в першу чергу звертається увага на виробник, і якщо бренд якісний, то і річ в більшості випадків не обдурить очікувань. Теж саме стосується і виробників оперативної пам’яті. З таких, що добре себе зарекомендували можна виділити: Corsair, Transcend, OCZ, Kingston.

Оперативная память, ОЗУ, RAM, ремонт ноутбука, SO-DIMM, DDR2, DDR3, DDR4

Ці виробники завжди надають тільки якісний продукт, а також вказують реальні характеристики своїх дітищ. Також слід вміти читати маркувальний код продукту, за яким можна визначити всі характеристики модуля пам’яті. Приміром, Kingston KHX 2000C9AD3T1K2 / 4GX, з основних параметрів можна прочитати наступні:

• KHX – виробник і модель

• 2000 – робоча частота

• 9 – час робочого циклу CAS

• D3 – тип модуля DD3

• 4G – обсяг пам’яті 4 Gb

Крім всього вище перерахованого необхідно знати, що якщо використовується більш одного модуля ОЗП, то оперативна пам’ять повинна бути одного виробника з однієї партії і з ідентичними параметрами тактової частоти, таймінгів і об’єму. Тільки в такому випадку можна домогтися злагодженої роботи модулів оперативної пам’яті.

Грунтуючись на вищевикладеній інформації, можна грамотно вибрати правильний модуль ОЗП, головне не поспішати з вибором і чітко розібратися в параметрах процесора, материнської плати і оперативної пам’яті. Підібравши підходящу оперативну пам’ять, можна за помірну суму в рази підвищити продуктивність комп’ютера.